Passer au contenu principal

Zonne-energie in de nacht?

Denk je aan zonne-energie, dan denk je ongetwijfeld aan de zon die overdag heerlijk schijnt en met behulp van zonnepanelen een bijdrage kan leveren aan het opwekken van energie. In de avonduren moeten we het echter zonder die fijne zonnestralen stellen en kun je dus niet terugvallen op de energieproductie van je zonnepanelen. Niets is echter minder waar: een efficiënt opslagsysteem kan er namelijk voor zorgen dat je zelfs ’s nachts gebruik kunt maken van zonne-energie. Daarom introduceren we de beste vriend van het zonnepaneel: het LG Energy Storage System (ESS).

 

Functie van zonnepanelen voor thuis

Voordat je de zonne-energie opslaat, is het goed om te weten hoe zonnepanelen precies werken. Wanneer de zon schijnt, absorberen panelen het licht van de zon en zetten deze om in cellen met gelijkstroom. Vervolgens wisselt de omvormer deze opgewekte gelijksstroom af met wisselstroom elektriciteit, die jouw huis uiteindelijk van stroom voorziet. Al deze processen worden in werking gezet zodra de panelen het zonlicht absorberen. Zonder zonlicht kunnen de andere stappen ook niet plaatsvinden. Als je echter naast jouw zonnepanelen een energieopslagsysteem zoals de LG ESS installeert, wordt het een totaal ander verhaal.

 

Hoe helpt het energieopslagsysteem mij om 's nachts zonne-energie te gebruiken?

Wanneer jouw zonnepanelen meer elektriciteit produceren dan je overdag verbruikt, kan een thuisbatterij zoals de ESS de overtollige energie opslaan voor later gebruik. Ook op het moment dat de zon niet schijnt, kan het energieopslagsysteem je dan zonder extra kosten voorzien van stroom. De opgespaarde energie maakt het mogelijk om op elk moment elektriciteit te gebruiken, ongeacht weersomstandigheden zoals regen, storm of sneeuw. Handig, want na zonsondergang is de vraag naar elektriciteit veel groter: je zet bijvoorbeeld je lampen aan of schroeft de temperatuur binnen omhoog.

 

In Nederland maken we nog maar zelden gebruik van energieopslagsystemen: dankzij de salderingsregeling van de overheid kunnen we namelijk geld terugkrijgen voor overtollige energie die je teruglevert aan het net. Deze zogenoemde salderingsregeling wordt in 2031 afgeschaft en tot die tijd stapsgewijs afgebouwd. Met het oog op die afbouwende salderingsregeling, is het goed om alvast na te denken over passende alternatieven. De opslag van zonne-energie, met behulp van een batterij, is daarin het beste voorbeeld. Zeker wanneer noodstroom nodig is bij een eventuele black-out, kan de batterij een waardevolle bron van stroom zijn.

 

Zonne-energie en batterijen om de toekomst te veranderen

Zonne-energie en energieopslagsystemen zullen ons toekomstige leven enorm beïnvloeden. Niet alleen in huis, maar ook daarbuiten nemen de toepassingen van zonnepanelen toe. Als gevolg hiervan zal ook de vraag naar energieopslagsystemen toenemen. Voor toekomstige voertuigen op zonne-energie, zal de accu bijvoorbeeld een sleutelfactor zijn om de kwaliteit en prestaties te bepalen. Een opslagsysteem zal helpen om in de toekomst de mogelijkheden van zonne-energie te verbreden. De opslag van zonne-energie leidt namelijk tot een stabiele elektriciteitsvoorziening en een lagere energierekening, wat voor consumenten en bedrijven een mooie stimulans is om meer zonne-energie te gebruiken. De combinatie van zonnepanelen en een batterij kan de markt voor hernieuwbare energie dan ook zomaar op zijn kop zetten.

 

Samenvattend: het kan zijn dat je aarzelt om jouw leven te verrijken met zonne-energie, vanwege de zorgen over energie tijdens de nacht of bij slechte weersomstandigheden. Het kan ook zijn dat je op zoek bent naar een manier om je zonnepanelen nog efficiënter in te zetten. In beide gevallen is het energieopslagsysteem van LG de perfecte oplossing voor een duurzaam leven. Het helpt je niet alleen om de elektriciteitsrekening te verlagen, maar draagt ook bij aan het streven naar een energieonafhankelijk leven. Met een batterij van LG kun je namelijk het hele jaar door van zonne-energie genieten – weer of geen weer, dag of nacht.

 

| Temps de lecture:

A propos de l'auteur

LG