Energie besparen op de korte- en op de lange termijn
Nu thuiswerken de norm lijkt te zijn geworden, staan velen vaker stil bij het eigen energieverbruik in huis. In het dagelijks leven wordt er sowieso in huis al stroom verbruikt door allerlei apparaten, maar nu we vanuit huis werken stijgt het stroomverbruik. Ook kunnen de stookkosten een stuk hoger uitvallen. Dit merken we straks bij de eindafrekening die hierdoor hoger zal uitvallen. Het besparen van energie en het verduurzamen van je woning is daarom een goede en duurzame oplossing. Nick Hofman, Key Account Manager bij LG Electronics, geeft enkele tips om zuiniger met energie om te gaan, zowel op de korte- als op de lange termijn.
Thuiswerken is de nieuwe norm van dit moment
Uit onderzoek van MeMo² onder ruim 1.200 Nederlanders blijkt dat bij 36 procent van de Nederlanders de energierekening is gestegen door het thuiswerken1. Het koffiezetapparaat draait overuren, de verwarming staat langer aan, de lampen gaan eerder aan én de laptop en een tweede scherm moeten van stroom worden voorzien. Ook wordt er vaker thuis geluncht, wat ervoor zorgt dat bijvoorbeeld de oven en het broodrooster meer worden gebruikt.
Mensen zijn dit jaar niet alleen doordeweeks meer op huis aangewezen. Ook in de weekenden en tijdens vakanties wordt er meer tijd in huis doorgebracht. Als je op dit moment wat geld over hebt, is dit het perfecte moment om op een duurzame manier te investeren in het huis.
Energie en geld besparen
De extra energie die in huis wordt verbruikt door het thuiswerken is nu terug te zien op de eigen energierekening. Door bewust te zijn van het energieverbruik kunnen een aantal kleine handelingen al een verschil maken. Zo is het verstandig om een stekker na het gebruik van een apparaat te verwijderen. Apparaten volledig uitzetten is beter dan apparaten op stand-by te laten staan, vooral wanneer ze voor een langere tijd niet worden gebruikt. Ook de verwarming een graadje lager zetten is een goede optie. Door zonlicht binnen te laten, kan het huis namelijk ook goed opwarmen. Dit zijn zo maar een paar zaken die kunnen bijdragen tot een lager energiegebruik.
Als je het in één keer goed aan wilt pakken door voor een lange termijn oplossing te gaan, dan is het meer dan ooit de tijd om over te gaan tot het plaatsen van zonnepanelen. Zonnepanelen zijn een uitstekende alternatieve energiebron, omdat de energie van de zon nooit opraakt. Ook in de winter schijnt de zon voldoende en wordt middels de panelen stroom opgewekt. Door het aanschaffen van zonnepanelen wek je niet alleen zelf energie op, je draagt ook een bij aan een duurzamere wereld én je zorgt ervoor dat de waarde van de woning zelfs stijgt.
“Door over te gaan op zonne-energie, kan er veel geld worden bespaard over een langere periode”, aldus Hofman. “Tegenwoordig zijn er panelen die enorm efficiënt zijn en veel stroom opwekken. Een gezin dat op jaarbasis 3500kWh stroom verbruikt, heeft – afhankelijk van het type zonnepaneel en oriëntatie- vaak nog maar tussen de negen à twaalf panelen nodig om deze hoeveelheid stroom goed op te kunnen wekken. Dit aantal panelen is op het merendeel van de Nederlandse- en Belgische daken goed te plaatsen. Dat maakt, dat voor veel mensen het zelf opwekken van stroom zeer bereikbaar is. De totale winst op een investering in zonnepanelen zou je kunnen vergelijken met 4 tot 8 procent rente op je spaarrekening. Uiteraard moet je wél letten op het aanschaffen van zonnepanelen die van goede kwaliteit zijn, zodat je niet na tien jaar alles weer dient te vervangen. Het investeren in zonnepanelen is dan een win-win situatie, zelfs wanneer het niet hartje zomer is en de zon geen overuren draait.”
LG heeft onlangs een nieuwe upgrade van het NeON 2 Black zonnepaneel uitgebracht: de NeON2 Black 355Wp. Dit paneel heeft een bijzonder hoge efficiëntie, wat betekent dat het paneel veel stroom opwekt per vierkante meter. Ook bij dit paneel biedt LG haar 25 jaar product- en vermogensgarantie aan, om zo voor de totale levensduur van het zonnepaneelsysteem zeker te zijn dat je zorgeloos kunt genieten van de opbrengsten.
| Temps de lecture:
A propos de l'auteur
LG