De stappen van een volledig zonnesysteem
Velen van ons zijn inmiddels bekend met zonnepanelen op Nederlandse daken. Zo dragen huiseigenaren hun steentje bij aan een duurzamer leven. Hoe werken zonnepanelen nu eigenlijk? Een zonnesysteem bevat vier componenten: zonnepanelen, een omvormer, de elektriciteitsmeter en – last but not least – de zon. In deze blog laten we zien hoe elk onderdeel samenwerkt om een volledig ecosysteem te creëren.
Stap 1: Het benutten van zonne-energie
Elk zonnesysteem verzamelt de energie van de zon. Een zonnesysteem wekt de energie niet zelf op, maar zet energie van de zon om in elektriciteit, die vervolgens in huis gebruikt kan worden. Dit betekent dat wanneer de zon schijnt, de zonnepanelen energie omzetten in elektriciteit. Zelfs op bewolkte dagen kunnen de panelen elektriciteit genereren omdat zonnestralen door de wolken heen kunnen breken.
Stap 2: Zonnepanelen absorberen licht
De zonnepanelen nemen de zonne-energie op en zetten deze om in elektriciteit. De panelen zijn gemaakt van silicium, een halfgeleidend element dat gelijkstroom (DC) opwekt als het zonlicht erop valt. De hoeveelheid elektriciteit die een paneel kan genereren is afhankelijk van vele factoren, waaronder: het paneeltype, de plaatsing van het paneel, het tijdstip en de temperatuur. De beste manier om te bepalen hoeveel energie een paneel kan produceren, is door naar het rendement te kijken. De efficiëntie hangt daarbij af van de hoeveelheid stroom die het paneel produceert per vierkante meter zonlicht onder Standard Testing Conditions (STC)*. Kortom: hoe efficiënter een zonnepaneel is, hoe groter het potentieel is voor meer energieproductie. Het gemiddelde rendement van zonnepanelen ligt tussen de 17 en 19% efficiëntie.**
LG biedt met trots zes verschillende type high-efficiency panelen:
Wil je ontdekken welk paneel het beste bij jouw huis past? Neem dan contact op via onderstaande contactformulier voor een gepersonaliseerde oplossing.
Stap 3: Zonnecellen hebben een omvormer nodig
De elektriciteit die wordt opgewekt door de zonnepanelen is gelijkstroom. Het elektriciteitsnet en de apparaten in huis werken echter op wisselstroom (AC). Daarom zet de omvormer deze om in wisselstroom. Er zijn twee soorten omvormers, namelijk serieel geschakelde en parallel geschakelde omvormers. Een serieel geschakelde omvormer verzamelt alle door het systeem opgewekte elektriciteit op één plek. Parallel geschakelde omvormers bestaan uit meerdere componenten: een centrale omvormer met regelmodules achter ieder zonnepaneel, of meerdere kleine omvormers die per paneel worden bevestigd. Daardoor kan gelijkstroom direct van het paneel naar wisselstroom worden omgezet.
Stap 4: Voorzie het huis van stroom
Elk zonnesysteem is aangesloten op de huisinstallatie van een woning. Deze installatie kan naar behoefte energie richting het huis sturen – wat inhoudt dat de energie die door zonnepanelen wordt opgewekt, kan worden gebruikt om het huis van stroom te voorzien. De huisinstallatie is verbonden met ieder elektrisch apparaat, zoals de koelkast, de vaatwasser, de airconditioner of zelfs een elektrische auto.
Stap 5: Lever stroom aan het net
Wanneer de panelen meer elektriciteit opwekken dan in het huis wordt verbruikt, kan overtollige energie aan het net worden geleverd. Tegelijkertijd geldt ook: als er stroom wordt gebruikt op momenten dat de panelen geen elektriciteit genereren, of wanneer er meer energie wordt verbruikt dan de panelen produceren, ontvang je energie van het net. Dit is waar de elektriciteitsmeter van pas komt. De meter meet de stroom van elektriciteit in en uit het huis. Hierdoor kan de energierekening elke maand worden gecompenseerd.
Stap 6: Bewaar energie voor later gebruik met een energieopslagsysteem (ESS)
In plaats van overtollige energie aan het net te leveren, kun je met een Energy Storage System (ESS) die elektriciteit opslaan om op een later tijdstip te gebruiken. De energie die is opgeslagen door het ESS kan op elk moment van de dag worden gebruikt, maar is vooral handig wanneer de panelen geen stroom opwekken (zoals 's nachts). Bovendien kun je – middels een speciale optie – op een ESS vertrouwen voor een ononderbroken stroomvoorziening, ook als het elektriciteitsnet uitvalt. Deze optionele functie kan aan een zonnesysteem met ESS worden toegevoegd.
* STC (Standard Testing Conditions) = Instraling @ 1.000 W/m2 zonlicht; 25°C/77°F celtemperatuur; 1.5 uur
** Volgens https://www.solar.com/learn/solar-panel-efficiency/
| Temps de lecture:
A propos de l'auteur
LG